torstai 20. kesäkuuta 2013

Mittumaarin aikaan

Meillä on etupihalla kaksi unkarinsyreeniä, jotka ovat kasvaneet jo liian suuriksi. Nyt kun kukinta alkaa olla ohi, olen suunnitellut niille railakasta leikkausta. Kuulemma kukkivat taas ensi kesänä, jos ne leikkaa heti kukinnan jälkeen eikä vasta syksyllä.

Etupihan seinustalla meillä on neljä pionia, jotka ovat tähän asti kukkineet aivan upeasti. Nyt ne ovat jääneet noiden unkarinsyreenien varjoon niin, että se eniten varjossa oleva pioni teki nyt vain 5 kukkaa, kun niitä yleensä on siinäkin ollut vähintään parikymmentä! Ensimmäisenä tänä kesänä ehti kukkimaan valkoinen pioni.

Kesäkukkaistutuksia tehdessä loppuivat istutusruukut kesken, joten jotain piti äkkiä keksiä, kun johonkin ne kukat oli tyrkättävä. Varastosta löysinkin onneksi vanhan pärekorin, joka lojui siellä käyttämättömänä. Sisustin sen jätesäkistä leikatulla muovilla ja tein siihen muutaman reiän pohjalle, että liika kasteluvesi pääsee valumaan pois ja istutin loput kukkaset koriin. Ei yhtään hassumpi istutusastia, vaikka kestääkin todennäköisesti vain tämän kesän :)

Joitakin vuosia sitten hain lähimetsästä metsämansikan taimia pari kappaletta ja istutin ne pihaan lämpimälle ja aurinkoiselle seinustalle. Hyvin ovat nyt rönsyilleet ja toimivatkin osittain maanpeittokasvina. Aikaisessa ovat tänä vuonna, koska ensimmäinen kypsyvä mansikka helottaa jo näin punaisena.

Kesäkulleron kukinta sen sijaan tuntuu olevan myöhässä, sillä vasta nyt on ensimmäinen kukka avautumassa. Toisaalta ne ovat aika pahasti vanhan omenapuun varjossa, joten  sekin varmasti vaikuttaa kukinnan alkamiseen.

Omenoita tuntuu taas tulevan varsinkin Bergius-puuhun runsaasti, ainakin jos raakilemäärä jotain kertoo tulevasta.

Valkea kuulas näyttäisi tekevän hedelmaa vähän maltillisemmin, mutta kuitenkin ihan mukavasti on sitäkin sorttia odotettavissa.

Tämän Valkean kuulaan juurelle istutin jokunen vuosi sitten viisi konnantatarin tainta ja ihmettelin silloin niiden hintaa. Melkein kympin kappale tuntui aika kalliilta, mutta ostin kuitenkin, kun halusin. Se hankinta kyllä kannatti, sillä nehän kasvavat tosi suuriksi ja leviävät myös hyvin, jos niiden antaa levitä. Nyt ne ovat levittäytyneet suureksi ympyräksi omenapuun ympärille ja jos ne pyrkivät liikaa leviämään, voi liikoja aina nyhtää maasta pois!

Meillä sattui olemaan kompostimultaa niin paljon, että päätin kokeilla tänä kesänä kurpitsan kasvatusta. Kompostimultaa muutama kottikärryllinen yhteen pihan nurkkaan ja taimet siihen kasvamaan. Hyvältä näyttää ainakin tässä vaiheessa! Saadaankohan syksyllä kunnon Halloween-juhlat aikaiseksi?

Nyt ovat jo kaikki etupihan pionit ehtineet kukkaan ja onneksi niistä edes pari kukkii vielä ihan kiitettävästi. Uhraan mielelläni vaikka koko unkarinsyreenin näitä varjostamasta, jos sillä saan ensi kesänä taas kaikki pionit kukkimaan entisen malliin :)


Aurinkoista ja lämmintä juhannusta kaikille!

6 kommenttia:

 1. Kauniit keskikesän kukkaset!
  Täytyykin lähiaikoina leikata tuota syreenipuuta, kiitos vinkistä.
  Iloista juhannusta myös sinulle!

  VastaaPoista
 2. Juu, syreeni ei kuulemma tykkää huonoa reilustakaan leikkauksesta :)

  VastaaPoista
 3. Kauniita kukkasia sinulla! Omenasatokin näyttää turvatulta, täällä oli vähän kukkia omenapuissa tänä keväänä!

  Kiitos vinkistä Unkarinsyreenin kohdalla, meillä taas on karsimisen paikka!
  Hyvää juhannusta myös sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 4. Oi, oih mitä ihanuuksia ja varsinkin tuo valkoinen pioni saa mut huokailemaan syvään ihastuksesta :) Viime kesänä istutettu pioni ei vielä ole tehnyt mitään, mutta ainakin selviytyi talven yli. Luin netistä, että se suuttuu siirtämisestä ja palkitsee kukalla vasta parin vuoden päästä. Ehkä ensi kesänä saan sitten yhden tupsukan jo pihaan. Oikein, oikein hyvää juhannusta sinne teille!

  VastaaPoista
 5. Minttuli: Omenoita näyttäisi tulevan tosiaan ihan kivasti, jos vain säästyvät tuholaisilta :)

  VastaaPoista
 6. Kiki: Minä siirsin yhden pionin viime syksynä eikä se tosiaankaan kukkinut vielä tänä kesänä, mutta toivottavasti jo ensi vuonna saamme nauttia tupsukoista :)

  VastaaPoista