tiistai 27. syyskuuta 2011

Syksy saapui sateineen

Europeana-ryhmäruusu se vielä jaksaa kukkia. Onkin yksi niistä syksyn viimeisistä kukkijoista maman puutarhassa. Saa nähdä, montako tainta taas keväällä joutuu ostamaan niiden tilalle, jotka eivät talvesta selviä. Yleensä keväällä on pitänyt hankkia ainakin yksi kolmen taimen paketti. Kalliiksi tulee, mutta enpä ainakaan vielä ole malttanut ruusupenkistä luopuakaan kokonaan.Kesäkukkaosastolla sinnittelee vielä keijunmekko. Oikeastaan se vasta nyt onkin näyttävimmillään. Lähti mokoma niin hitaasti kesällä kasvamaan, että olin jo heittää sen pois jossain vaiheessa. Kaipa sen kävi kateeksi köynnösportin toisella puolella kasvavia kärhöjä ja se päätti sisuuntuneena kasvaa yhtä isoksi kuin nekin. Suomen kesä vaan oli liian lyhyt, mutta onneksi vielä on sentään pakkasilta säästytty.


Syksyn kauneimmat kukkijat ovat syyshortensiat, jotka ovat jo muuttuneet vaaleanpunaisiksi. Niissä on tällä kertaa sekä pieniä että isoja kukkia, vaikka yleensä kukat ovat joko isoja, jolloin niitä on vähemmän tai pieniä, jolloin niitä on enemmän. Tässä yksi iso kukka tulisi näköjään mielellään ikkunan läpi sisälle. Isot kukat ovat kauniimpia, mutta eivät kestä sadetta ollenkaan, vaan painavina taipuvat ja katkeavat heti.


Pihahommat ovat jääneet vähän retuperälle. Syyslannoitteetkin on vielä laittamatta ja puutarhakalusteet ulkona plus että istutuksia pitäisi taas siirrellä ja rupsahtaneet kesäkukat heitellä pois, vaan kun tuntuu, että aina sataa. Onneksi pikkuruisen kasvimaan sato on jo korjattu. On pakastettu, säilötty ja kuivattu. Perunat ja herneet syöty jo kaikki tuoreeltaan, samoin kuin retiisitkin. Olisikin jo aika kääntää kasvimaakin odottamaan uutta kevättä. Sitten kun sateet loppuvat...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti